< Terug naar blog

Vijf dingen om te onthouden uit onze What’s UP Future

Op 21 november ontvingen we bij DPG Media bijna 200 Belgische advertising professionals. Nu DPG Media er staat en het eengemaakte bedrijf wat kilometers en grote stappen op de teller heeft, vonden we het tijd om vooruit te kijken naar de toekomst. Die van ons, die van u en die van ons samen. Wij onthouden volgende vijf stellingen uit onze What’s UP Future...

1. Wees de surfer op de digitale tsunami

Rik Vera_What's UP Future

Hadden de Maya's gelijk en was 21 december 2012 het einde van de wereld? Volgens Rik Vera was het alleszins het einde van de wereld zoals we die kenden. Sindsdien bevinden we ons in een schemerzone tussen offline en online: de consument wil alles zien samensmelten, op zoek naar de meest gebruiksvriendelijke interface. 

Maar hoe vind je als adverteerder het licht in de schemerzone? 

 • Wees nieuwsgierig
 • Ken je klant beter dan je jezelf kent
 • Ga voor 'wow CEX' (wow Customer Experience), net iets meer dus dan ze verwachten
 • Wees de betrouwbare raadgever
 • Creëer segmenten van 1 persoon, elke klant is anders
   

Conclusie: Wees niet bang van de digitale tsunami, maar wees een surfer op die digitale golf. Spot de golf, wacht niet tot ze te groot wordt, geef niet op eens je bovenop de golf staat en oefen terwijl je aan het surfen bent. 

2. Heb passie voor alles wat je doet en spot de kansen

Christian Van Thillo_What's UP Future

Ook Christian Van Thillo, CEO van de DPG Media Group, zag de digitale tsunami inslaan op het medialandschap. Toch blijven professionele media volgens Van Thillo overeind. In een maatschappij met een overvloed aan mediakeuzes lopen mensen verloren en is er een nood  aan betrouwbare media. Millennials maken de switch van online media naar professionele online media: ze willen betalen voor hun favoriete muziek, boeiende series… én voor goed nieuws. Precies daarom bouwen we verder aan onze vertrouwde media (getuige de investeringen in papier, audio en video) én bouwen we mee aan een nieuw digitaal ecosysteem. Voorbeelden daarvan zijn News City (de eerste Belgische multimedia redactie) en VTM GO (het streamingplatform van DPG Media). 

Binnen dat ecosysteem werken we aan 2 modellen voor onze nieuwsmedia: 

 • Het Premium Model: de meeste artikels zitten achter een betaalmuur, het merendeel van de inkomsten komt uit abonnementen
 • Het Fremium Model: er wordt veel informatie gratis aangeboden, inkomsten komen uit (voornamelijk digitale) advertenties

Dat nieuw digitaal ecosysteem levert ons, maar ook onze adverteerders, heel wat data op: op basis van het surfgedrag van onze consumenten leiden we ze naar onze online services. 

Die online services: dat is waar DPG Media op inzet met haar meest recente aankopen. Sinds het respectievelijke MEDIALAAN en Independer deel uitmaken van DPG Media, is ons bedrijf naast een b2c-bedrijf nu ook een b2b-bedrijf. “We willen evenveel passie aan de dag leggen voor advertising dan dat we dat doen voor onze consumenten”, zo stelde Van Thillo. Om daarin te slagen, wil hij - samen met media-agentschappen - de adverteerder begeleiden in de zoektocht naar de beste mediakeuzes. Advertising by design.

3. Speel in op de rechterhersenhelft van je consument

Orlando Wood_What's UP Future

Advertising altijd al eens wetenschappelijk willen bekijken? Bij Orlando Wood ben je aan het juiste adres. Hij gaat op zoek naar de effectiviteit van advertenties en benadert dat graag door diep in de geschiedenis en haar cultuur te duiken. Hij ziet de geschiedenis als een aaneenschakeling van periodes waarin er afwisselend vanuit het rechtse of linkse deel van het brein gecommuniceerd wordt en trekt dat door naar de manier waarop adverteerders communiceren. Wood bestudeerde honderden advertenties in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, op zoek naar de effectiviteit van advertenties. Zijn conclusie? Campagnes boeten sinds 2006 aan effectiviteit in. Gevolg? Marktaandelen stijgen niet meer, de creativiteit daalt en er wordt veel meer op korte termijn gedacht. 

Boosdoener is volgens Wood de vlakheid in de reclame van de laatste jaren, die vooral onze linkerhersenhelft aanspreekt. Het linkse deel van je brein staat in voor alles wat abstract denken is, het rechtse deel ziet het ruimere plaatje. Sinds 2006 zitten we in een linkse periode. 

Wil je de effectiviteit van je campagne verhogen, dan moet je in een linkse periode communiceren op een manier die de rechterhersenhelft stimuleert. Er mag weer wat fun in reclame zitten: entertain je publiek, geef ze iets uitzonderlijks. Ga aan de slag en zet die rechterhelft aan het werk. Of lees Wood’s boek “Lemon”. 

4. Het is een EN-EN-verhaal, en wees daar consistent in

Wim Vermeuelen_What's UP Future

Voor iedereen die ‘Lemon’ nog moet lezen, stond Wim Vermeulen op het programma. Wim is Head of Strategy bij Isobar en ken je ook nog als auteur van het boek “Marketing For the Mad (Wo)Men of Tomorrow”, waarin hij verder bouwt op het werk van Les Binet en Peter Field, die de 60/40 regel introduceerden. Hij gaf drie concrete opdrachten mee waarmee je meteen aan je effectiviteit kan beginnen sleutelen. Wil je dat mensen over je campagne praten? Hier komen Wims tips voor een effectievere campagne. Spreek alvast je rechterhersenhelft aan.

 • Wees disruptief: durf eruit springen op creatief vlak
 • Wees herkenbaar
 • Raak de consument in z’n hart
   

Pas je bovenstaande tips allemaal samen toe en ben je daar consistent in? Dan zal je effectiviteit verhogen en zal je je opbrengst en mediawaarde zien stijgen (het “TapForward effect”). 

Het bewijs dat dat en-en-verhaal werkt, bracht Vermeulen mee in de vorm van een campagne die aan al deze tips voldoet (en goed was voor enkele vochtige ogen in het publiek). Kijk even mee. 

5. Samen staan we sterker. Daag ons uit!

Ben Jansen_What's UP Future

Ook Ben Jansen, CCO van DPG Media, keek mee naar de toekomst. Hij stelt dat we bij DPG Media heel erg geloven in een toekomst met een sterke lokale speler naast een internationale gigant. Wij geloven dat wij die lokale speler kunnen zijn. Om dat te kunnen, zijn kwalitatieve (data)samenwerkingen met adverteerders noodzakelijk. DPG Media ontwikkelt zich constant om dé relevante partner te zijn doorheen de volledige marketing- en communicatiefunnel. Wij kunnen lokaal het verschil maken.

Met dat doel voor ogen investeerden we de voorbije jaren in mensen en tools en bouwden we verder aan onze creatieve structuur waarin de klant centraal staat. 

Vooruitblik naar volgend jaar? In 2020 maakt addressable tv z’n doorbraak en zijn we klaar voor targeted advertising op alle schermen. Bovendien zetten we alles op alles om online nog sterker te worden.

Kortom: we moeten SAMEN beter worden.

En daarin streven we bij DPG Media naar:

 • Nóg beter worden in video: wij geloven dat we met jou in dialoog kunnen gaan over echte viewability KPI’s.
 • Beter worden in data: we zorgen ervoor dat onze first party data de meest kwalitatieve is. Wij willen dé partner worden die jouw op maat gemaakt segment kan bouwen.
 • Verder blijven groeien in branded content: we gaan voor de beste branded content campagnes met gegarandeerde resultaten. 
   

Met zijn warme oproep - om samen sterker en beter te worden - sloot Ben Jansen onze What’s UP Future af. Laat er ons een interessante dialoog van maken de komende weken, maanden, jaren.

Delen